4.4.13

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ







TO OΡAMA ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ


Μια δεκαετία ζωής και παρουσίας στην πόλη της Αθήνας συμπλήρωσε ήδη η Ομάδα
Συμμετοχικής Πολεοδομίας Μπλάνκο. Πολλές φορές και με διάφορες ευκαιρίες παρου-
σιάσαμε την προσπάθεια αυτή που υπήρξε κάτι το διαφορετικό στην πόλη. Ούτε επαγγελματικό σωματείο, ούτε κομματικό παράρτημα, ούτε εμπορική επιχείρηση παρά μια λέσχη ανθρώπων με κοινό στόχο την αισθητική και λειτουργική βελτίωση της Αθήνας.

Η δεκαετία που πέρασε δεν μείωσε καθόλου τον ζήλο και την διάθεση να επιτύχει η προσπάθεια.
Συγκροτημένη με ξεκάθαρες θέσεις συνεχίζει τον καθημερινό αγώνα για την πραγματοποίηση του οράματος που όλο και περισσότεροι φίλοι αντιλαμβάνονται και μοιράζονται ενδυναμώνοντας την Ομάδα.

Οι κοινωνικές συνθήκες όμως δεν είναι οι ίδιες σήμερα με εκείνες του 2003 και πολλοί θα περίμεναν μια αναθεώρηση του προγράμματος της Ομάδας. Η επέτειος της ιδρύσεως της Ομάδας Μπλάνκο μας βρίσκει πιστούς στο όραμά μας που ήταν είναι και θα είναι η αισθητική και λειτουργική βελτίωση της Αθήνας.

Μέσον η ποιοτική αστική συνύπαρξη και η καλλιέργεια πολεοδομικής συνείδησης: Η αγάπη και η γνώση της πόλης (που είναι ο δεσμός των φίλων της Ομάδας Μπλάνκο). Αγαπάς την πόλη και την προσέχεις, την φροντίζεις και την βελτιώνεις γιατί είσαι μέρος της πόλης, είσαι πολίτης υπεύθυνος αναλογικά γι'αυτήν. Και δεν την αφήνεις στην τύχη της. Και την ανέχεσαι με τα στραβά της και λυπάσαι όταν οι επισκέπτες την λοιδορούν και χαίρεσαι όταν την θαυμάζουν. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις πως λειτουργεί ή πότε δεν λειτουργεί. Δεν είναι κάτι το φυσικό η πόλη αλλά μια αέναη κατασκευή των ανθρώπων. Η ενημέρωση και ο διάλογος για ζητήματα της πόλης αυξάνει την πολεοδομική συνείδηση του κάθε πολίτη και καθιστά την δημοκρατική συμμετοχή του αποτελεσματική και γόνιμη.
 
Άποψη για την πόλη.

Η Ο.Μ. έχει άποψη για την πόλη κι όχι δόγματα: Προτάσεις προς συζήτηση και συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για την συναντίληψη στα ζητήματα που είναι κοινά στην καθημερινή μας συνύπαρξη. Οι προτάσεις της Ομάδας είτε μεμονομένα είτε στο πλαίσιο μιας γενικότερης ρύθμισης εκφράζουν μια άποψη η οποία αναζητά τον αντίλογο. Δεν αποτελούν όραμα αλλά συμβολή στο όραμα για μια θαυμάσια πόλη φανταστικά πραγματική.

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.

Στην εποχή μας ο οικονομισμός είναι κυρίαρχη ερμηνεία των γεγονότων. Ο τρόπος αυτός έχει ορθή βάση αλλά όχι επαρκή για να ερμηνεύσει τα πάντα. Δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν αποτέλεσμα οικονομικών παραγόντων. Βεβαίως κάθε όραμα όταν πραγματοποιείται εκφράζεται υλικά, υλοποιείται και άρα είναι οικονομικά μετρήσιμο.
Η αισθητική, η λειτουργικότητα κ.α. έννοιες ενώ είναι μετρήσιμες, είναι χρηματικά ανεκτίμητες όπως η υγεία του ανθρώπου.
Η προσπάθεια της Ομάδας Συμμετοχικής Πολεοδομίας Μπλάνκο ούτε αγνοεί ούτε επιδιώκει την ιδεολογική “κατασκευή “ της πόλης όπως την ερμηνεύουν διάφορες σχολές. Επισημαίνει και τονίζει αξίες αστικής (με την πιο απλή της σημασία) συνύπαρξης και προσκαλεί σε διάλογο για την δημοκρατική τους κατοχύρωση.

Το εισόδημα ως κριτήριο “κατασκευής” και λειτουργίας της πόλης είτε ως εργασία είτε ως γαιωπρόσοδος δεν αποτελεί τον πυρήνα του Οράματος της Ομάδας που είναι, όπως προελέχθη, η καλλιέργεια της πολεοδομικής συνείδησης για συμμετοχή στην αισθητική και λειτουργική βελτίωση της Αθήνας .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου