18.12.11

ΑΠΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ















Η ομάδα ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ μπλάνκο φιλοξενεί επιστολή του Γιώργου Κυριακόπουλου, που καταρχήν απευθύνεται στην Καθημερινή και αναφέρεται σε πιθανές λύσεις για το κέντρο των Αθηνών. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Δικηγόρος, είναι κάτοικος του κέντρου, ενεργός δημότης και εμπνευστής του σχεδίου για την ίδρυση Μητροπολιτικού Μουσείου Αθήνας.


Προς : Εφημεριδα «Καθημερινή»
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2011


Θέμα : Απλές Ιδέες γιά το Κέντρο της Αθήνας

Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο της κας Λ.Γιάνναρου γιά την θλιβερή Ομόνοια των εορτών, την εγκατάλειψή της από ξενοδόχους και εμπορικές επιχειρήσεις και την συνεπακόλουθη ερήμωσή της, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας γενικότερα.
Οι κυβερνήσεις και ο Δήμος, που φέρουν την ευθύνη της εγκατάλειψης, είτε γιατί δεν τηρείται η δημόσια τάξη, είτε διότι δεν αντιδρούν σε μεταφορές ζωτικών υπηρεσιών από το Κέντρο στην περιφέρεια (π.χ. Χρηματιστήριο, Υπουργείο Παιδείας), καταστρώνουν μεν κάποια «πλάνα», αποσπασματικά, θεωρητικά και ανέμπνευστα (όπως τα αφορώντα στην περιοχή Γεράνι ή τα αφορώντα στην συνένωση τετραγώνων στο Μεταξουργείο), αλλά δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τους ότι κανείς δεν μπορεί να τα πληρώσει. Είναι λοιπόν σαφές, ότι προκειμένου να προβούν σε σημαντικές βελτιώσεις στην κατάσταση του Κέντρου, χωρίς να πληρώσουν 1 ευρώ, θα πρέπει να ασκήσουν την ρυθμιστική τους εξουσία και όχι να σκέφτονται με τον παλαιό τρόπο του «λεφτά υπάρχουν». Θα πρέπει δηλαδή να εφαρμόσουν ένα σύστημα κινήτρων / αντικηνήτρων, προκειμένου οι ιδιώτες οι ίδιοι να ασχοληθούν με τον δημόσιο χώρο, είτε σαν επιχειρηματίες ή σαν πελάτες. Και εξηγούμαι με μία σειρά ενδεικτικών παραδειγμάτων :
1. Άδεια ιδιωτικά κτίρια μεγάλης προβολής (π.χ. το ΑΚΡΟΝ στη Σταδίου ή το πρώην Υπουργείο Παιδείας στην Μητροπόλεως ή η Κτηματική Τράπεζα και το πάλαι ποτέ Καφενείο Ρωσικόν στην Πανεπιστημίου): Διορία ευπρεπισμού ή ανακαίνισης και νέας χρήσης και μετά την παρέλευσή της τσουχτερά μηνιαία πρόστιμα στους ιδιοκτήτες (Εκκλησία, Τράπεζες κλπ).
2. Άδεια οικόπεδα ή δημόσια κτίρια (π.χ. οικόπεδο Κατράντζου στην Σταδίου, οικόπεδο-πάρκινγκ δίπλα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στην Πλατεία Κλαυθμώνος, κτίριο Τυπογραφείου στην πλατεία Δικαιοσύνης, διάφορα διατηρητέα κρατικά ή δημοτικά ακίνητα στην Πλάκα και αλλού, κτίριο ΙΚΑ στην Πειραιώς κλπ): Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός γιά οικοδόμηση / αναμόρφωση με έπαθλο την δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου / κτιρίου γιά 50 χρόνια στον σπόνσορα της αρχιτεκτονικής λύσης που βραβεύεται.
3. Κτίρια με αιώνιες λινάτσες ή σε φάση μπετονένιου σκελετού και πινακίδες οικοδομικής άδειας : Νομοθέτηση διορίας αποπεράτωσης έργων με σημαντικές οικονομικές ποινές στους παραβάτες, που θα περιλαμβάνουν την αφαίρεση της άδειας, την υποχρέωση επαναφοράς του τοπίου/κτιρίου στην πρότερη μορφή του και μέτρα που πρακτικά να οδηγούν στην δήμευση / κατάσχεση.
4. Πανάκριβα πάρκινγκ που οικοδομήθηκαν με λεφτά του δημοσίου και παραχωρούνται σε ιδιώτες γιά εκμετάλλευση, όπως των Πλατειών Κοτζιά και Κλαυθμώνος , και τα οποία λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, απονεκρώνοντας το Κέντρο τις νυχτερινές ώρες, στερώντας την κίνηση από τους καλύτερους κινηματογράφους της πόλης (π.χ. Αττικόν, Απόλλων, Ιντεάλ κλπ), τα θέατρα, τα νυχτερινά στέκια (περιοχή Γερανιού αλλά και πρόσφατα την Πλατεία Καρύτση): Αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης με νομοθετημένο όρο την 24ωρη λειτουργία.
5. Τοσίτσα – Αρχαιολογικό Μουσείο – στέκι τοξικομανών και υπαίθριο ουρητήριο : Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εγκατάστασης αναψυκτηρίου στον πεζόδρομο της Τοσίτσα με έπαθλο την δωρεάν παραχώρησή του γιά 10 χρόνια και την πολύ ευνοϊκή –ή καθόλου- χρέωση δημοτικών τελών (μέ όρο την 24ωρη λειτουργία).
6. Σκοτεινές (σβησμένες) βιτρίνες με ή χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα διαφόρων βαθμών διαφάνειας : Έκδοση προδιαγραφών των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και δημοτική πολιτική προστίμων στην μη εφαρμογή ή το σβήσιμο των φώτων.
Η λίστα των παραδειγμάτων μπορεί να διορθωθεί και εμπλουτιστεί από καταλληλότερους και πιό ευφάνταστους από εμένα κρατικούς ή δημοτικούς αξιωματούχους ή ιδιώτες συνεργάτες τους. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο Δήμος πρέπει να προσφέρει τις προτεραιότητες που είναι ικανές να αλλάξουν το «κλίμα» (π.χ. την Σταδίου, την Ομόνοια και την Τοσίτσα και όχι το Γεράνι και την Σαλαμίνος) και το κράτος θα πρέπει να νομοθετήσει επειγόντως καλύτερες εγγυήσεις δημόσιας τάξης (περιορισμός διαδηλώσεων, αντικειμενική ευθύνη της Αστυνομίας, υποχρέωση του κοινού ταμείου των Ασφαλιστικών Εταιρειών σε χαμηλό ασφάλιστρο έναντι κινδύνων χουλιγκανισμού κλπ).
Εξυπακούεται όμως, ότι και ο Δήμος πρέπει να μάθει να κάνει την τρέχουσα δουλειά της δικαιοδοσίας του. Να ελέγξει (κλείσει) τα υδροκεφαλικά περίπτερα των 20 τετραγωνικών μέτρων , να μεριμνήσει να μη σταθμεύουν τζίπ στην είσοδο του μισόκλειστου Ρεξ!, να επιβάλλει την απόσυρση των κουβουκλίων ανακύκλωσης ή Unicef ή ΟΑΣ κλπ από τις ομορφότερες όψεις της Αθήνας, όπως είναι η οδός Κοραή ή η Πλατεία Συντάγματος, να αρνείται την διοργάνωση εμποροπανηγύρεων στα σημαντικότερα μητροπολιτικά τοπόσημα της πόλης (Ζάππειο, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), να ελέγχει την μη εφαρμογή των νόμων από τα παρκαρισμένα τουριστικά λεωφορεία στην Βασ. Όλγας και Βασ. Αμαλίας, να συστήσει μία αρχιτεκτονική γνωμοδοτική επιτροπή με σκοπό να αποφεύγονται εκτρώματα τύπου Hondos Center (με θρασύ γαλάζιο νέον ως φόντο στην Εθνική Βιβλιοθήκη), να μεριμνήσει γιά την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού (πινακίδες κατεύθυνσης ή κυκλοφορίας, σβησμένες πινακίδες, σωρεία στύλων διαφόρων φορέων, εξαθλιωμένες στάσεις, παγκάκια, κάγκελα, κολωνάκια ελέγχου της κυκλοφορίας κλπ) με την συνδρομή ιδιωτών που ενδιαφέρονται γιά την προβολή τους καθώς και να εφαρμόσει τις λύσεις που αποφάσισε γιά το παραεμπόριο (οργανωμένες αγορές μεταναστών κλπ). Τέλος να ζητήσει την τεχνική συνδρομή ξένων Δήμων (όπως του Παρισιού) γιά την αντιμετώπιση του γκραφίτι, ίσως του πιό άσχημου στοιχείου παρακμής της πόλης (που πρόσφατα παρεισέφρυσε και στους αρχαιολογικούς της χώρους και τα σημαντικότερα μνημεία της).
Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία,
Γιώργος Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου